Ny mulighed for "nadver sammen hver for sig" på søndag

Mandag den 18. maj kan kirkerne så småt begynde at åbne igen. Betingelserne ligger dog ikke fast endnu, så det er uvist, hvor mange der må samles, om man må fejre nadver og i givet fald hvordan. Derfor inviterer sognepræst Jan Holm Mortensen igen på søndag til "nadver sammen hver for sig" på søndag kl. 11.15 efter den live transmitterede gudstjeneste, som kan følges på Kristkirkens Sogns Facebook-side og på Kristkirken.dk.

Nadveren kommer som sidste gang til at foregå ved en live-streaming i en midlertidig facebookgruppe, som man skal tilmelde sig på forhånd. Herunder findes en beskrivelse af det praktiske omkring nadveren og nogle af de teologiske overvejelser, der ligger bag.

Ønsker man at deltage i nadveren, skal man senest søndag morgen kl. 10 tilmelde sig Facebook-gruppen

De nærmere informationer kommer her: https://www.facebook.com/groups/226049408656578/

”Nadver sammen hver for sig”

1) Hvem kan deltage og hvordan?

Enhver, som er døbt og ønsker at modtage Jesu Kristi legeme og blod, kan deltage i nadveren – det gælder også denne nadverfejring ved hjælp af internettet. For at sikre en vis alvor og orden, og også et vist mål af fællesskab, kan man kun deltage ved tilmelding. Man melder sig til ved at søge om optagelse i den lukkede Facebook-gruppe: ”Nadver sammen hver for sig 17. maj”: https://www.facebook.com/groups/226049408656578/ Tilmelding skal ske inden søndag morgen kl. 10.00. Udsendelsen foregår ”live” og bliver ikke gemt. Gruppens deltagere vil blive slettet efter transmissionen. Hvis der bliver behov for en lignende online nadvergudstjeneste senere, vil man skulle melde sig til igen for at kunne deltage.

2) Hvordan får jeg fat i det rigtige brød og vin til nadveren?

Man skal bruge vin og usyret (ikke-hævet) brød til nadveren:

- Vin går jeg ud fra, at man selv kan skaffe. Det bør være rødvin eller portvin. Det er ok at fortynde med vand, hvis man ønsker det. Alternativt kan alkoholfri vin bruges.

- Usyret brød kan man enten selv lave derhjemme, f.eks. efter denne opskrift: www.konfirmandcenter.dk/<wbr>fileadmin/filer/PDF_filer/<wbr>Usyret_broed.pdf, eller man kan bestille de almindelige ”oblater”, som vi normalt bruger i kirken, hos præsten ved at sende en e-mail til Jhm@km.dk eller en sms til 40 24 34 25 med det ønskede antal anført. Jeg vil så (med behørigt afsprittede hænder) pakke det relevante antal oblater i fryseposer, som kan afhentes efter nærmere aftale. Er man ikke selv kørende, kan jeg også bringe det ud.

3) Hvordan skal man ellers forberede sig?

Det usyrede brød kan lægges på en underkop og vinen hældes i en kande eller karaffel. Det er vigtigt, at man ikke serverer mere, end man kan spise og drikke i forbindelse med nadveren. Alle deltagere skal have en kop, som vinen kan hældes op i. Hvis der er flere til stede, skal I bestemme jer for, hvem der er leder ritualet efter præstens anvisninger. Man vil blive ledt igennem liturgien og det man skal sige derhjemme, vil også komme op på skærmen.

4) Er det nu rigtig nadver, når det foregår online?

Den lutherske bekendelse slår fast, at det alene er indstiftelsesordene sagt over brødet og vinen, der gør nadveren gyldig. Retten til at forvalte sakramentet er i princippet givet til enhver kristen. Men, når det er sagt, tilføjes det altid, at ingen bør gøre dette ”ukaldet”. Det hører til kirkens orden, at den ”ordinerede” præst er blevet kaldet af menigheden til netop at gøre dette: forvalte ordets forkyndelse og sakramenterne. Derfor er det ikke en god idé bare at holde nadver derhjemme selv på eget initiativ.

I dette tilfælde er det dog så også netop mig som rettelig kaldet præst, der inviterer til nadver ”sammen hver for sig” ved en ”live” transmission. I den forstand er kirkens orden bevaret. Jeg kan så godt nok ikke direkte indvi det brød og vin, I hver især har derhjemme i stuerne, fordi vi ikke er i samme rum, men når vi kommer til dette punkt i liturgien, så kan jeg bede jer på den anden side af skærmen, om at gentage indstiftelsesordene over det konkrete brød og vin derhjemme. På denne måde kan vi sikre, at de helt fundamentale betingelser for ret nadverfejring er til stede, selvom vi gør det online:

- Indstiftelsesordene siges over det konkrete brød og vin. Dermed er det Kristi legeme og blod.

- Dette sker på præstens konkrete foranledning og ansvar i en ”live” (samtidig) transmission til en afgrænset gruppe. Dermed er kirkens ordning tilgodeset.

5) Hvorfor fejre nadver online ”sammen hver for sig”?

På grund af covid-19 restriktionerne, har vi ikke haft mulighed for at fejre nadver sammen i kirken siden midt i marts. Selvom der er udsigt til, at vi allerede fra på mandag d. 18/5 så småt kan få lov til at fejre gudstjeneste igen for mindre grupper og måske endda med nadver, vil mange formentlig stadig være afskåret fra at deltage, og der vil uanset stadig være nogle af os, der ”er i øget risiko” og som endnu ikke vil være trygge ved at deltage i en fysisk gudstjeneste, med den risiko for smitte det indebærer. Ind i denne situation giver nadverfejring ”sammen hver for sig” en unik mulighed for at bekræfte og erfare fællesskabet med Kristus og fællesskabet med hinanden. For når vi fejrer nadver – også uanset, om vi er i det samme rum eller ej – så er det brød, vi bryder, ”fællesskab med Kristi legeme”, som Paulus formulerer det (1 Kor 1,16-18). Og har vi fællesskab med Kristi legeme, har vi også fællesskab med hinanden.

For det andet er nadveren ikke bare et hyggeligt samvær, som vi desværre må undvære lige nu, men det er et ”nådemiddel” indstiftet af Jesus, for at vi skulle gøre brug af det. Det er en måde, hvorpå Guds frelse kommer til os personligt som mere end ord, i fysisk form, så vi ligefrem kan spise det. Nadveren er himmelmad for sjælen. Og det er det ikke sundt at faste fra, hvis vi overhovedet kan undgå det. Derfor dette tilbud om at fejre nadver ”sammen hver for sig”. Velkommen!

Sognepræst Jan Holm Mortensen