Alle ved hvem der er præsten

Michael Lerche Nygaard har fået taget mål til en ny præstekjole.

Når man træder ind i en dansk sognekirke, er ingen i tvivl om, hvem præsten er. Det er ham eller hende i den sorte kjole med pibekraven om halsen. Men sådan var det ikke i middelalderen, hvor præstekjolen blev indført som uniform. Dengang var den ret almindelig som herrebeklædning i det bedre borgerskab – en slags renæssance-habit, som ofte ses på malerier fra den tid.

Sognepræst Michael Lerche Nygaard fra Kristkirkens Sogn er glad for, at præstekjolen ikke er fulgt med moden, så han i dag skulle stå på prædikestolen i et moderne jakkesæt.

"Jeg kan godt lide, at man ved, hvem præsten er. Samtidig har præstekjolen den fordel, at den er meget enkel. Den kræver meget lidt vedligehold, skal ikke stryges, og man kan lynhurtigt tage den uden på hverdagstøjet, hvis man skal rykke ud med kort varsel, for eksempel til et sygebesøg," forklarer han.

Forleden var han i Aarhus for at få taget mål til en ny kjole af en medarbejder fra uniformsskrædderiet Atelier 2000 i Sønderborg. Virksomheden leverer præstekjoler til alle præster i folkekirken. Det bliver hvert år til ca. 250 kjoler, som alle syes efter mål i to versioner, en kraftig vintermodel og en lidt lettere sommermodel, som begge er lavet af 100 procent uld. En færdig præstekjole koster ca. 20.000 kr., men det er ikke præsten selv, der betaler.

"Som sognepræst modtager man hvert ottende år en rekvisition fra stiftet, og så kan man selv lave en aftale om at få taget mål. Jeg bruger kjolen ca. 100 gange om året, så i det perspektiv er det ikke voldsomt dyrt arbejdstøj, og efter otte år er kjolen godt slidt," forklarer han.

Ud over gudstjenesterne bruger han kjolen til bryllupper, begravelser, andagter på sygehus og plejehjem samt i forbindelse med hjemmealtergang, hvor han tager ud og holder nadver hos ældre og syge, som ikke har mulighed for at gå i kirke.

Ud over at kjolen får præsten til at skille sig ud, minder den sognepræsten om, at han er en del af en lang tradition.

"Den minder mig om, at jeg står i en lang kæde af præster, helt tilbage til reformationen og længere endnu," siger Michael Lerche Nygaard, der har været præst ved Kristkirken siden 2001.