Begravelse

Når en person dør, skal de efterladte anmelde dødsfaldet til kirkekontoret eller sognepræsten i det sogn, hvor afdøde boede. Normalt kontakter de efterladte et bedemandsfirma, som imod betaling tager sig af denne anmeldelse, lægger afdøde i kisten og laver de første aftaler i forbindelse med tid og sted for begravelsen eller bisættelsen. Familien skal i den forbindelse tage stilling til, om afdøde skal begraves eller brændes, hvor det skal foregå, og om man ønsker at en præst skal medvirke.

Hvis en præst skal medvirke, mødes præsten og de pårørende nogle dage før begravelsen/bisættelsen. Ved samtalen skal der bl.a. vælges salmer til højtideligheden. Den Danske Salmebog Online er et godt redskab, som man kan benytte før samtalen. Her kan man også få afspillet salmernes melodier.

Læs videre om dødsfald og begravelse på Kirkeministeriets hjemmeside, hvor der blandt andet findes yderligere information samt blanketter.

Har du særlige ønsker til din egen begravelse, kan du f.eks. bruge dokumentet Min sidste vilje.

Det kan være en hjælp til at sætte et personligt præg på ens egen afsked, og hjælpe ens pårørende i de beslutninger, de skal tage.

For at dokumentet kan gøre gavn til sin tid, er det en god ide at aflevere en kopi til sine nærmeste og lægge en kopi i sine personlige papirer.