Begravelse

Når en person dør, skal de efterladte anmelde det til begravelsesmyndigheden, det vil sige sognepræsten eller kordegnekontoret, i det sogn, hvor den afdøde boede.

Normalt kontakter de efterladte et bedemandsfirma, som mod betaling bl.a tager sig af denne anmeldelse, lægger afdøde i kisten og laver de første aftaler i forbindelse med tid og sted for begravelsen eller bisættelsen. Familien skal tage stilling til, om den afdøde skal begraves eller brændes, hvor det skal foregå, og om en præst skal medvirke ved begravelsen eller bisættelsen.

Hvis en præst skal medvirke, mødes præsten og de pårørende nogle dage før begravelsen/bisættelsen. Ved samtalen skal der bl.a vælges salmer til højtideligheden. Den Danske Salmebog Online er et godt redskab, som man kan benytte før samtalen. Her kan man også få afspillet salmernes melodier.

Læs videre om dødsfald og begravelse på Kirkeministeriets hjemmeside, hvor der blandt andet findes yderligere information samt blanketter.

Har du særlige ønsker til egen begravelse, som du vil være sikker på bliver taget hånd om, kan du få hjælp af dokumentet Min sidste vilje.

Ud over at dokumentet kan være en hjælp til at sætte et personligt præg på ens afsked, kan det også hjælpe pårørende i de beslutninger, de skal tage.

For at dokumentet kan gøre gavn til den tid, er det en god ide at kopiere det udfyldte dokument i et antal eksemplarer og f.eks. aflevere det til sine nærmeste eller opbevare det i ens personlige papirer.